Regio: Initiativa locala Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministerul Dezovoltarii Stema Instrumente Structurale

Selecteaza Limba

Muzeul Țării Hațegului

În puţine părţi ale lumii poţi afla armonia desăvârşită din icoana gliei româneşti, adunând în ea în proporţii desăvârşite măreţia şi blândeţea, împăcarea pământului cu cerul, dragostea omului pentru om şi lucrarea omenească, lumina şi amărăciunea din cântec şi horă, din petreceri, gustul ales arătat în port şi tradiţii.

În această idee, Ţara Haţegului este o sinteză şi, de aceea, merita un muzeu al său. Astfel, în 24 ianuarie 2005 a fost inaugurat Muzeului Ţării Haţegului, în incinta Casei de Cultură din Haţeg.

Ţara Haţegului este vestită pentru portul popular care păstreaza numeroase elemente legate de vechiul costum dacic, aşa cum se vede pe Columna lui Traian de la Roma. Din păcate, astăzi, acest port este folosit foarte rar de către locuitorii zonei. Doar de nedei mai poate fi admirat costumul bărbătesc format din pantaloni lungi, curea lată şi laibăr sau cel femeiesc alcătuit din cămaşă, opreg, catrinţă şi pieptar.

 

Muzeul Ţării Haţegului se afla în centrul orașului Hațeg, lângă podul peste râul Galbena.

Puteţi vedea aici de la oale tradiţionale din lut, costume populare, linguri şi vase sculptate din lemn, până la instrumente muzicale şi jucării ţărăneşti. Să nu fiţi surprinşi când veţi vedea că ţăranii foloseau în gospodărie unelte ingenioase. Unele dintre ele, cum sunt răzătoarea sau compasul lemnarului, sunt chiar strămoşii ustensilelor moderne pe care le avem astăzi în casele noastre.

 

 

Muzeul Tarii Hategului

Str. Florilor (langa Centrul National de Informare Turistica Hateg )

Orar de vizitare: zilnic intre orele 08:00 – 17:00

Intrarea gratuita